Sonntag, 3. März 2019

Bananenbrot | Banana bread

English version below

Ich esse eigentlich nur unreife Bananen. Und dann komme ich immer irgendwann in die Küche und merke, dass die sorgfältig ausgewählten grünen Bananen schon so weit sind, dass ich sie nicht mehr essen will. Ich werfe nicht gerne Lebensmittel weg, also muss damit was passieren. Bananenbrot geht immer :)




Zutaten

  • 4 überreife Bananen
  • 80 g Sonnenblumenöl oder Rapsöl
  • 80 g Rohrohrzucker (normaler geht auch)
  • 1 Päckchen Vanillezucker
  • 250 g Mehl
  • 2 TL Backpulver
  • eine Prise Zimt
  • 1 TL Cardamom (am besten groben - aber den hab ich bisher nur in Finnland gefunden... Gemahlen geht auch)
  • 100g dunkle Schokolade oder Walnüsse oder Haselnüsse
  • eine Prise Salz


Zubereitung:
Ofen auf 180°C (Ober/Unterhitze) vorheizen.
Eine Kastenform einfetten oder mit Backpapier auslegen.
Bananen, Zucker, Vanillezucker, Cardamom, Zimt und Salz mit einer Gabel grob zermatschen.
Nüsse oder Schokolade grob hacken.
Alle Zutaten zu der Bananenmatsche geben.
Mit einem Teigschaber oder Holzlöffel zu einem Teig verarbeiten.
In die Kastenform geben und platt drücken.
Bei 180°C 50 Minuten backen.
Fertig!


**************


English version

I really only like to eat unripe bananas. So there is always that time when I walk into the kitchen and notice how the carefully selected green bananas miraculously made it past the point of edibility for me. I don't like throwing out food, so I need to use them somewhere. And banana bread is always an option :)



Ingredients:

  • 4 extra ripe bananas 
  • 80 g sunflower or canola oil
  • 70 g raw cane sugar (regular granulated sugar works, too)
  • 1 pack (~15g / 1¼ tbsp) of vanilla flavored sugar (or use vanilla bean or vanilla flavor and increase other sugar by 15g)
  • 250 g of flour
  • 2 tsp of baking powder
  • a dash of cinnamon
  • 1 tsp of cardamom (coarsely ground cardamom works best, but to be honest, I have only found that in Finland... So ground cardamom works, too.)
  • 100g of dark chocolate or walnuts or hazelnuts
  • a dash of salt


Instructions:
Preheat oven to 180°C/350°F (upper + lower heat).
Grease up a cake tin or cover it in baking paper.
Mash up bananas, sugar, vanilla sugar, cardamom, cinnamon, and salt with a fork.
Chop chocolate or nuts.
Add all of the other ingredients.
Using a wooden spoon or dough scaper to turn everything into a dough.
Fill up the cake tin with the dough.
Bake for 50 minutes at 180°C/350°F.
Done!